Αλουμίνιο & Χρήσεις

Ένα βιώσιμο υλικό με απεριόριστες καθημερινές εφαρμογές που ζει μαζί μας

Tο δεύτερο πιο διαδεδομένο
μέταλλο στον κόσμο

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την καθημερινή ζωή χωρίς αλουμίνιο τόσο σε καταναλωτικά προϊόντα όσο και σε βιομηχανικές εφαρμογές.

Το αλουμίνιο ή αργίλιο είναι το τρίτο κατά σειρά στοιχείο μετά το οξυγόνο και το πυρίτιο που συναντάται στον φλοιό της γης. Προέρχεται από το ορυκτό «βωξίτης» που μετά από την εξόρυξή του μετατρέπεται σε αλουμίνα και στη συνέχεια με ηλεκτρόλυση μετατρέπεται στο μέταλλο αλουμίνιο.

Οι χαρακτηριστικές ιδιότητες του αλουμινίου και των κραμάτων του, καθώς και η υψηλή τεχνολογία που εφαρμόζεται εξηγούν το σημερινό ευρύ φάσμα των εφαρμογών του. Η χρήση του αλουμινίου και των κραμάτων του εξασφαλίζουν σε κάθε περίπτωση πολύ καλή ποιότητα στα τελικά προϊόντα με χαμηλό παραγωγικό κόστος.

Ένα υλικό ευρείας κατανάλωσης
που ανταποκρίνεται σε πλήθος
απαιτήσεων

Από το καπάκι ενός γιαουρτιού μέχρι τα αεροπλάνα, το αλουμίνιο βρίσκει πληθώρα εφαρμογών.

Οι ιδιότητες
του αλουμινίου

Με χαμηλό ειδικό βάρος (2,7g/cm3), μόλις το 1/3 του χάλυβα και υψηλή αντοχή, χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων,  για την παραγωγή ελαφρότερων οχημάτων με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και  μειωμένες εκπομπές.

Το αλουμίνιο μπορεί να υποστεί εύκολα επεξεργασία με πολλούς τρόπους: έλαση, διέλαση, σφυρηλάτηση, χύτευση κ.α.. Επιπλέον, το αλουμίνιο επιδέχεται κοπή, διάτρηση, ύλωση, βίδωμα, λύγισμα, συγκόλληση στο εργαστήριο ή στο εργοτάξιο.

Το αλουμίνιο αναπτύσσει ένα φυσικό στρώμα οξειδίου στην επιφάνειά του, που το προστατεύει από τη διάβρωση και το καθιστά ουσιαστικά χωρίς ανάγκη συντήρησης. Αυτό το κάνει ιδανικό υλικό για τη συσκευασία, τις κατασκευές και τις μεταφορές.

Λόγω της πολύ καλής θερμικής και ηλεκτρικής αγωγιμότητας του είναι κατάλληλο για αγωγούς διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και οικιακά σκεύη.

Το αλουμίνιο είναι μη τοξικό και αδιαπέρατο από μικροοργανισμούς, υγρασία & φως, αποτελώντας άριστο υλικό συσκευασίας για την προστασία ευαίσθητων προϊόντων (π.χ. τρόφιμα, ποτά, φάρμακα).

Μη μαγνητικό υλικό, ιδανικό για χρήση σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Το αλουμίνιο δεν καίγεται και κατά συνέπεια κατατάσσεται στα άκαυστα δομικά υλικά. Τα κράματα του αλουμινίου λιώνουν στους 635-660 oC χωρίς όμως να εκλύουν επιβλαβή αέρια.

Σε αντίθεση με άλλα υλικά το αλουμίνιο μπορεί να ανακυκλωθεί άπειρες φορές χωρίς να υπολείπεται σε ποιότητα και λειτουργικότητά. Ταυτόχρονα είναι μια «Τράπεζα Ενέργειας» γιατί όπου και σε όποια μορφή και αν βρίσκεται, μετά την χρήση του, συλλέγεται και ανακυκλώνεται απαιτώντας μόνο το 5% της ενέργειας που χρειάστηκε για την πρωτογενή παραγωγή του. Επιπρόσθετα το αλουμίνιο διατηρεί μόνιμα την αγοραστική του αξία γεγονός που είναι ένα ισχυρό κίνητρο για την ανακύκλωση.

Απεριόριστες καθημερινές εφαρμογές και χρήσεις

Αλουμίνιο: το υλικό του μέλλοντος

Λόγω του μοναδικού συνδυασμού ιδιοτήτων του, η ζήτηση για προϊόντα αλουμινίου συνεχίζει να αυξάνεται. Η ζήτηση για προϊόντα αλουμινίου έχει διπλασιαστεί από το 2000.

Οι κύριες χρήσεις του μετάλλου είναι στη δόμηση/κατασκευές, συσκευασία και μεταφορές.

Δόμηση / Κατασκευές

Εφαρμογές που αντέχουν, προστατεύουν και ομορφαίνουν

Το αλουμίνιο με το απεριόριστο εύρος διατομών (προφίλ), τα φύλλα και τα σύνθετα panels αλουμινίου ανταποκρίνεται σε κάθε αρχιτεκτονική ιδέα σχεδιασμού και απαίτηση από πλευράς μηχανικών αντοχών.
Επιπλέον, με την ανοδίωση, τη βαφή αλλά και τη διακόσμησή του, ικανοποιούνται οι όποιες αισθητικές απαιτήσεις και αυξάνεται η αντοχή του στις καιρικές συνθήκες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι χρήσεις του αλουμινίου στην οικοδομή δίνουν λύσεις τόσο σε κατασκευές μοντέρνων κτιρίων, όσο και σε περιπτώσεις ανακαίνισης ή συντήρησης παλαιών κτιρίων με ιστορική και αρχιτεκτονική αξία.

Ειδικότερα, τα αρχιτεκτονικά συστήματα προσφέρουν θερμομόνωση, ηχομόνωση, ασφάλεια, λειτουργικότητα και αισθητική ικανοποιώντας τις σύγχρονες οικιστικές απαιτήσεις.

#valealouminio

Αλουμίνιο

Η καλύτερη
επένδυση για ένα
καλύτερο σπίτι

Παραδοσιακοί Οικισμοί
και Αλουμίνιο

Σε ένα φαινομενικά ασύμβατο συνδυασμό, το αλουμίνιο μπορεί να υποκαταστήσει τα παλιά υλικά χωρίς να αλλοιώσει τον παραδοσιακό ή διατηρητέο χαρακτήρα ενός κτιρίου.

Το αλουμίνιο, λόγω της τεχνολογικής του εξέλιξης, της δυνατότητας συνδυασμού με άλλα υλικά και του χρωματισμού σε ποικιλία χρωμάτων, μπορεί να αναπαράγει επακριβώς τα αισθητικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά των κουφωμάτων σε παραδοσιακά και διατηρητέα οικήματα.

Ταυτόχρονα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες οικιστικές απαιτήσεις για λειτουργικότητα, αντοχή και διάρκεια.

Η θέση της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου είναι ότι ο παραδοσιακός χαρακτήρας της όποιας κατασκευής και του όποιου οικισμού διαφυλάσσεται μόνο με την ύπαρξη συγκεκριμένων προδιαγραφών. Αυτές θα πρέπει να καθορίζουν τα τεχνικά, ποιοτικά και αισθητικά χαρακτηριστικά που απαιτεί η κάθε κατασκευή σε οποιαδήποτε περιοχή, χωρίς να αποτελεί κριτήριο το υλικό, όπως ισχύει σήμερα από την υπάρχουσα νομοθεσία.

Συσκευασία

Εφαρμογές που διατηρούν
και προστατεύουν

To aλουμίνιο ως ένα ιδανικό υλικό συσκευασίας πολλών και διαφορετικών προϊόντων

Οι εκπληκτικές ιδιότητες του αλουμινίου το καθιστούν ιδανικό υλικό συσκευασίας όπου συνεισφέρει στην κατασκευή, αποθήκευση, διανομή, εμπορία και χρήση πολλών προϊόντων.

Το αλουμίνιο χρησιμοποιείται για τη συσκευασία προϊόντων όπως τρόφιμα και ποτά, έτοιμα φαγητά, τροφές ζώων, φάρμακα, καλλυντικά και βιομηχανικά αγαθά.

Η θέση του αλουμινίου στον τομέα της συσκευασίας είναι πολύ ισχυρή και συνεχώς επεκτείνεται. Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στα τεχνικά πλεονεκτήματα του αλουμινίου αλλά και στο ότι το αλουμίνιο συμπορεύεται με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας: οι συσκευασίες να έχουν δυνατότητες ανακύκλωσης και με συνεχείς τεχνολογικές βελτιώσεις να μειώνονται ως προς τον όγκο και το βάρος του υλικού, ώστε να συμβάλλουν τόσο στην αποσυμφόρηση των απορριμμάτων όσο και τη μείωση των εκπομπών κατά τη μεταφορά των προϊόντων.

Μεταφορές

Με πληθώρα εφαρμογών στη
σύγχρονη βιομηχανία κατασκευής
μεταφορικών μέσων

To aλουμίνιο εξυπηρετεί άριστα τις σύγχρονες σχεδιαστικές ανάγκες συνδυάζοντας ασφάλεια και απόδοση

Το αλουμίνιο χρησιμοποιείται σε ολοένα και περισσότερες εφαρμογές στη σύγχρονη βιομηχανία κατασκευής μεταφορικών μέσων, από επιβατικά αεροσκάφη έως αυτοκίνητα και ποδήλατα.

Εξυπηρετεί άριστα τις σύγχρονες σχεδιαστικές ανάγκες για ασφάλεια και απόδοση, επιτυγχάνοντας λόγω του χαμηλού ειδικού βάρους του αύξηση της απόδοσης του καυσίμου και μείωση των εκπομπών CO2. Οι μεταφορές είναι ο σημαντικότερος τομέας για τη χρήση προϊόντων πρώτης μεταποίησης αλουμινίου στην Ευρώπη.

Το αλουμίνιο χρησιμοποιείται σε:

Εξυπηρετεί άριστα τις σύγχρονες σχεδιαστικές ανάγκες για ασφάλεια και απόδοση, επιτυγχάνοντας λόγω του χαμηλού ειδικού βάρους του αύξηση της απόδοσης του καυσίμου και μείωση των εκπομπών CO2.

Οι μεταφορές είναι ο σημαντικότερος τομέας για τη χρήση προϊόντων πρώτης μεταποίησης αλουμινίου στην Ευρώπη.

  • Επιβατικά αυτοκίνητα, λεωφορεία, φορτηγά κ.α.
  • Ηigh-speed ferries
  • Μετρό, τραίνα ταχείας κυκλοφορίας
  • Αεροπλάνα (στρατιωτικά και ιδιωτικά jet μέχρι Boeing)

Η μείωση του βάρους σε ένα όχημα
συνεπάγεται αυξημένη απόδοση καυσίμου
και άρα μείωση της κατανάλωσης
και μείωση των εκπομπών CO2

Mηχανολογικές και
ηλεκτρολογικές εφαρμογές

Το αλουμίνιο χρησιμοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών

Από τις πιο σύνθετες και απαιτητικές βιομηχανικές και τεχνολογικές εφαρμογές, όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, φωτοβολταϊκά συστήματα και ηλιακούς συσσωρευτές, δίκτυα τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρονικό εξοπλισμό μέχρι και τις απλές συσκευές καθημερινής χρήσης, το αλουμίνιο δίνει το παρόν.

Άλλες χρήσεις
του αλουμινίου

Στα ηλεκτρονικά, στο σπίτι, στα αθλήματα

Το αλουμίνιο είναι το ιδανικό υλικό για τη σύγχρονη ζωή και βρίσκεται παντού.

Είναι κομψό και ελαφρύ, αλλά δυνατό, ανθεκτικό και πάνω από όλα 100% ανακυκλώσιμο, προσφέροντας μεγάλη γκάμα εφαρμογών σε καθημερινή βάση.

Στα ηλεκτρονικά

Οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο αλουμίνιο σε όλα τα είδη ηλεκτρονικού εξοπλισμού, όπως τηλεοράσεις, tablet, φορητούς υπολογιστές, smartphone.

Στο σπίτι

Το αλουμίνιο βρίσκεται σε όλο το σπίτι, ιδιαίτερα στην κουζίνα. Είναι μέρος των συσκευών κουζίνας και χρησιμοποιείται ευρέως στα καθημερινά σκεύη λόγω της εξαιρετικής θερμικής του αγωγιμότητας.

Στα αθλήματα

Ο συνδυασμός ελαφρού βάρους και αντοχής καθιστά το αλουμίνιο ιδανικό υλικό κατασκευής εξοπλισμού για πολλά σπορ.